4 Tahun memerintah, Melayu India turun merempat

Laungan negara berkebajikkan yang di war – warkan oleh pihak pembangkang, kini tinggal janji sahaja.Antara negeri yang dikatakan maju dibawah pakatan rakyat adalah negeri Selangor. Tahukah anda bahawa negeri selangor yang dikatakan maju dibawah pimpinan Pakatan Rakyat mempunyai natijah lain. Contohnya, Krisis Air di Selangor yang bakal dihadapi oleh rakyat selangor pada tahun 2014, penjualan harta PKNS dan kini masyarakat melayu dan india negeri selangor yang terpaksa “mengemis”  bagi menampung nafkah hidup. Bagaimana?

Gambar pertama:

Wanita melayu mengemis di persimpangan lampu traffik batu tiga menghala ke Stadium Shah Alam. Apakah ini nasib kaum melayu dibawah pimpinan pakatan rakyat negeri selangor? Rakyat sendiri diabai?

Gambar kedua

Remaja india pula terpaksa menjual barang kepada pelanggan petronas di rawang selangor. Remaja itu bukan penjual langsung kerana tidak mempunyai criteria yang diperlukan , namun dia terpaksa “mengemis” untuk menampung perbelanjaan keluarga dia. Apakah nasib mereka dibela dibawah pimpinan pakatan rakyat?

Apabila saya mengambil insiatif untuk melaporkan kepada Jabatan Kebajikkan Selangor melalui laman web, saya dapati laman web itu telah “dijangkiti” virus.

link : http://www.selangor.gov.my/main.php?Content=vertsections&SubVertSectionID=56&VertSectionID=373&CurLocation=4&IID=&Page=1

Apakah ini keefisienan kerajaan negeri dalam mengurus sistem informasi dalam memastikan bantuan kepada masyarakat yang yang tidak berkemampuan?

Memang dimana – mana pun akan ada golongan yang tidak berkemampuan mengemis tetapi berapa banyak yang terpaksa sampai ke peringkat membahayakan nyawa meraka mengemis di jalan raya? ketika Kerajaan Barisan Nasional memimpin kerajaan negeri selangor tidak pernah sampai seorang rakyat selangor terpaksa turun mengemis di jalan – jalan sebegini bagi menampung nafkah hidup. Golongan yang dibantu oleh kerajaan negeri dulu , kini suara mereka tidak didengar oleh pihak kerajaan negeri yang lebih “mengilakan” kuasa bagi memastikan mereka kekal selama – lamanya di Selangor

pssssttt: cina apa macam? mereka kan sudah mewah kalau tak mewah pun hidup mereka cukup selesa dengan kemampuan yang mereka ada. tapi apa nasib kaum melayu dan india dibawah kerajaan negeri selangor yang angkuh?

Fikir- Fikirkan lah!

Print Friendly

This entry was posted in Barisan Nasional, News, Pakatan Rakyat, PKR, PRU13, Rakyat, Selangor and tagged , , , , . Bookmark the permalink.