Patutlah diberi gelaran INDIA MABUK!

Artikel ini mempunyai perkataan yang kesat dan sensitif. Para pembaca diminta membaca dengan Budi bicara masing – masing.

Gua cerita sikit dulu

“Pepunde, vitthu savi enggeh da!, dey sunni savi enggeh?”

Terjemahan : “Pundek, kunci rumah mana, dey kunci mana?

Itulah perkataan pertama yang saya dengar pagi pukul 6 sewaktu bersiap ke kerja. saya mengendahkannya kerana saya faham yang menjerit luar rumah apartment saya adalah pelajar india kolej kemahiran yang diberi hostel (kemudahan penginapan) di unit kediaman kami. kesemua mereka dalam keadaan mabuk dan menjerit – jerit. Saya cuba menjustifikasikan persepsi saya akan usia mereka yang muda. Kalau anak – anak muda india nak “celebrate“, arak mesti ada. con-FORM (bukan kesemua komuniti india)

Tetapi tahap kesabaran ada hadnya, selepas 15 minit, saya terdengar bunyi pintu grill rumah saya diusik. Saya melihat melalui “view point” pintu dari dalam rumah, melihat salah seorang daripada pelajar tersebut sedang KENCING depan pintu grill rumah saya. Apa lagi, mengamuklah. Dengan lantas saya buka pintu, budak yang tengah kencing panik giler nak mampus bertempiaran lari menghilangkan diri. Rakan – Rakan dia yang “berkem” depan rumah mereka menjadi sasaran. Tengah pagi tu juga saya menjerit memberi amaran kepada mereka! Ternyata mereka semua mabuk dan terpinga – pinga apabila disergah oleh kami beradik.

Mereka mabuk sangat sampai ada yang tak mampu jawab soalan kami. Saya megambil keputusan untuk telefon Pegawai Polis yang berpangkat ASP dari IPD Selangor yang saya kenal. Mereka bertambah panik dan mula merayu untuk dimaafkan malah sanggup mencuci perkarangan rumah saya yang dicemari oleh rakan mereka. Ibu saya panik sebab ini merupakan kejadian pertama semenjak 8 tahun kami tinggal disini. Mereka merayu sampai 10 minit meminta supaya dimaafkan tapi saya bertegas nak jumpa dengan setan yang kencing depan rumah saya. Tapi pada akhirnya kami beradik maafkan mereka dengan syarat CUCI PERKARANGAN RUMAH SAYA dan mereka setuju.

Persoalannya?

Siapa yang gagal mendidik pelajar – pelajar india tersebut? Siapa yang anda akan salahkan kali ini? Apakah anda akan salahkan MIC seperti biasa, ibu bapa yang bersusah hantar mereka belajar ataupun pihak sekolah, kolej yang gagal memberi didikan moral kepada mereka?

Gambar hiasan

Oleh kerana sikap inilah, Komuniti India yang lain sering kena tempiasnya dan gelaran india mabuk, keling mabuk , todi dan sebagainya dilabelkan kepada masyarakat india yang lain. Jika anda pernah marah apabila terbaca perkataan sebegitu, cuba fikirkan apa kekacauan yang ditimbulkan oleh “India Mabuk” berlaku sehingga komuniti lain frust dan mengeluarkan perkataan sedemikian.

Perlu faham juga, bukan “India” sahaja mabuk, ada rakan dari komuniti lain yang consume alkohol tetapi yang membuat masalah lepas mabuk ADALAH INDIA! Beli arak dari Ketuk Pintu (3 can Rm10) , minum tengah jalan dan buat bising. Modes operandi biasa oleh “Pemabuk India

Ya saya mengaku saya adalah ahli MIC dari cadang Putera MIC dah telah menjadi ahli selama 7 tahun. TIDAK PERNAH SEKALI PUN kami disuruh bersikap sedemikian yang boleh mendatangkan musibah kepada orang lain. Kami dibawah pimpinan P. Kamalanathan (Kini MP Hulu Selangor) selalu menasihatkan kami untuk membantu komuniti india tak kira muda ataupun tua. Membuat bising, pecahkan botol di jalan raya, kencing depan rumah orang, naik motor EX5 tidak pernah menjadi dalam kalangan ahli kami.

Tetapi MIC setiap kali dicemuh untuk semua yang berlaku. Keganasan, Kumpulan Kongsi gelap, Miskin dan banyak – banyak isu lain yang berkaitan dengan Masyarakat India menjadi peluru untuk mengkritik MIC. MIC pernah dan masih lagi membantu mereka – mereka yang memerlukan bantuan tetapi ini diambil sebagai alasan untuk tidak berusaha memajukan diri mereka masing – masing. Bagi saya, mereka yang menyalahkan MIC adalah alasan untuk melepaskan diri daripada tanggungjawab sosial mereka.

Dalam kes Pelajar india tersebut, saya kesal dengan sikap mereka yang tidak menghargai kemudahan yang mereka dapat . Anda semua perlu ingat peluang pelajar lain untuk belajar terpaksa dicantas bagi memberi mereka ini peluang belajar. Pihak MIC khususnya melalui Kementerian Sumber Manusia telah memberi kemudahan belajar menggunakan Kemahiran, dan yang sedang menikmatinya ialah pelajar India yang tidak mempunyai keputusan bagus.

psssttt : MIC memberi bantuan dari segi peluang pendidikan, jangan hancurkan peluang orang lain. Jikalau nak terus mabuk dah malukan komuniti india, sila tinggalkan negara ini. Kalau dengan sikap macam ini MESTILAH ORANG PANGGIL INDIA MABUK!

posting seterusnya : Masalah sekolah SJKT Bantuan Modal dan Bantuan Penuh

Print Friendly

This entry was posted in Kaum India, Kebajikan, Mahasiswa, Mobile, Rakyat, Selangor. Bookmark the permalink.